Gustavsbergs fabrikers produktion av toaletter, badkar och tvättställ har haft en betydande del i samhällsutvecklingen i Sverige. Från att ha varit ett land med ett av Europas lägsta levnadsstandarder byggdes det under 1900-talet upp en inhemsk produktion av sanitetsgods som kunde förse bostäder med badrumsserier utformade för funktion, ergonomi och tillgänglighet.
Det är också berättelsen om hur industridesignen som metod växte fram på fabriken. I samband med utställningen Badrum för alla! ges ett panelsamtal som ger inblick i hur Gustavsberg gick från porslinfabrik till storindustri.
Tid: 20 sept kl.17-18
Plats: Utställningssalen Badrum för alla!
Gratis, ingen förbokning.
Medverkande
Bengt Norling är industrihistoriker. År 2011 gav han ut en bok om sanitetsporslinets utveckling i Sverige och på Gustavsberg från tidigt 1900-tal och framåt, och 2019 utkom Vi gjuter muggar där han dokumenterade den moderna industritekniken batterigjutning.

Bengt Norling. Privat foto.
Jan Landqvist är industridesigner och professor i designmetodik. Han var den första industridesignern som anställdes på heltid vid Gustavsbergs Fabriker 1967. Han har formgivit vardagens klassiker som plastvred och kranar, toalettstolar och dryckesfontäner. Föremål som vi dagligen kommer i kontakt med och som förbättrat livet i den privata och offentliga miljön.

Jan Landqvist. Privat foto.
Moderator: Ulrika Schaeder, verksamhetsansvarig på Gustavsbergs Porslinsmuseum