Bra att veta inför ditt besök

Några praktiska tips, detaljer och regler som kan vara bra att veta då du planerar att besöka museet.

Äta och dricka

Museet har ingen egen restaurang men det finns flera ställen att äta eller fika på i Gustavsbergs hamn och centrum.

I Verkstan finns ett fåtal bord med stolar där du kan äta medhavd matsäck.

Det är inte tillåtet att ta med mat och dryck in i utställningarna.

Väskor, förvaringsmöjligheter, garderob

• Det är tillåtet att ta med mindre väskor (max 42x30x10 cm) in i utställningarna.
  • Större väskor, ryggsäckar, paraplyer, broddar och gångstavar med piggar i botten får inte tas med in i museet.
  • På entréplan finns förvaringsskåp. Skåpen är 40 cm djupa, 30 cm breda och 39 cm höga.
  • Observera att det inte finns plats för förvaring av större väskor, som kabinväskor, resväskor och vandringsryggsäckar, större paraplyer samt gångstavar.
  • Museet ansvarar inte för saker som förvaras i skåpen.
  • Obevakade väskor och föremål kan komma att omhändertas.

Barnvagnar

Det går bra att gå runt i museet med barnvagn.

Kvarglömda saker

Kontakt oss via e-post till: info@gustavsbergsporslinsmuseum.se.

Tillgänglighet

Det finns hissar och ramper mellan museets våningsplan och nivåer. Rullstol finns att låna.

Läs mer om tillgänglighet i museet här.

Husdjur

Det är inte tillåtet att ta med husdjur in i museet. Guide- och ledarhundar är välkomna in.

Fotografera och filma

Du är välkommen att fotografera och filma för privat bruk, men använd inte stativ, blixtr eller selfie-pinne. Här kan du läsa mer om vad som gäller om du vill fotografera och filma inne i museet.

Var försiktig!

Genom att vara aktsamma bidrar vi till att även framtida generationer kan få uppleva museets keramikskatter.

Det är lätt att råka stöta till föremålen i utställningarna, särskilt om det är trångt. Därför är det inte tillåtet att ta med ryggsäckar, större väskor och paraplyer med mera in i salarna. För att inte riskera spill är det heller inte tillåtet att ta med mat eller dryck.

Varför får man inte röra föremålen?

Även om det inte syns eller känns är vi alltid lite kladdiga om fingrarna. Det salt och fett som naturligt finns på händerna lämnar märken, och orsakar därmed svåra skador, på föremålen om vi tar på dem. Det är därför inte tillåtet att, ens försiktigt, röra dem.

Ömtåliga golv

Trägolven i museet tål inte broddar och gångstavar med piggar i botten. Du får därför inte ta med sådana in. Broddar får du gärna låsa in i förvaringsskåpen.

Sakta in

Alla med spring i benen behöver sakta in. Barn kan behöva en hand att hålla i.